Lidt info om de forskellige garnfibre

Lidt info om de forskellige garnfibre

Hvad er Mohair?

Mohair uden tvivl et af de højeste kvalitetsstoffer du kan købe når vi taler om garn og beklædninger. Her kan du læse hvor fibrene kommer fra, hvilke egenskaber fibrene har, og hvor meget de forskellige produkter fremstillet af mohairuld koster. Da fibrene kommer fra angoraged, ser vi også på dyrevelfærdssituationen.

Mohair uld kommer fra angorageden.

“Producenten” af mohairuld er angoraged. I må ikke forveksle det med angorakanin, da uld er lidt anderledes. Derfor endnu en gang den meget klare afgrænsning:

Ulden, der kommer fra angorakaninen, kaldes angorauld.

Ulden, der kommer fra angoraged, kaldes mohairuld.

Nu hvor dette er blevet afklaret, kan vi nu helt dedikere os til Angora ged:
Angora ged tilhører racen af ​​tamgeder og findes nu næsten udelukkende i tamme avl. Dyrene kommer oprindeligt fra Ankara i Tyrkiet. Det lange, silkeagtige, skinnende og krøllede hår blev hurtigt en bestseller.

I dag er angoraged værdsat i alle dele af verden for den såkaldte mohairuld. Hver angoraged leverer omkring 2,5 kg af det værdifulde stof, som derefter forarbejdes til en bred vifte af produkter i alle dele af verden. Med hensyn til farve er sorten ikke rigtig god, fordi: Angora geder er dybest set hvide. Færdige produkter kan dog farves, så valget bliver mere forskelligt.

Hvad er merinould?

Merinould er en særlig form for ny uld og kommer fra merinofårene, der er hjemmehørende i New Zealand Australien, Argentina og Sydafrika. Udtrykket ‘ny uld’ forstås generelt som enhver uldtype, der stammer fra får. Uldfibrene selv består af keratin. Keratin er et protein, der findes i dannelsen af ​​menneskehår og negle. I modsætning til konventionel ny uld er merinould karakteriseret ved dens finhed og blødhed. Af denne grund er merinould bogstaveligt talt blød at røre ved og kradser og kløer ikke huden. Dette er en enorm fordel, og en af ​​grundene til, at det er så populært i disse dage.

Merinogarn er med dens kløfrie egenskaber meget populær til børne og baby strik. Der kan selvfølgelig også laves trøjer og cardigans til voksne.

Hvad er cashmere?

Cashmere garn består af meget bløde og fine fibre, der fås fra cashmere geden. Cashmere-produkter er meget populære, især trøjer, hatte og tørklæder. Cashmere er så populær, fordi det er fremragende varmeisolerende, frastøder fugt så du undgår at svede og lugte. Fibrene er meget fine fibre og er Snavs og lugtafvisende. Selvom det er fint og blødt er det yderst slidstærk og kan holde i mange år.

Kan Cashmere uld vaskes?

Cashmere uld er som menneskehår, begge består af aminosyrer. Så det er kun logisk at passe på den dyrebare uld som dit eget hår. Hvis der ikke findes nogen plejeinstruktioner på produktet, kan cashmere uld vaskes det i hånden maksimalt 30 grader.