KIRKELIGE TRADITIONER I DANMARK

KIRKELIGE TRADITIONER I DANMARK

I dette lille land i det høje nord, er der flere festlige traditioner i forbindelse med kirken. For at nævne nogle fra vugge til grav er der:

  • dåb
  • konfirmation
  • bryllup

Som den røde tråd bruger man ofte det hvide stof, der underbygger renhed, uskyld og det smukke omkring den der bærer kjolen:

  • den hvide dåbskjole
  • den hvide konfirmationskjole
  • den hvide brudekjole

 

DÅBSKJOLEN

Ved dåbskjolen vedhæftes ofte et bånd der tilkendegiver barnets køn. Det røde, lyserøde til pigen og det det blå, lyseblå til drengen. Dåbskjolen kan ofte være en der er tilhørende i familiens slægt som har været brugt i flere generationer. Hos nogle bliver navn og dåbs dato broderet på, således kan man se hvem der har båret kjolen.

 

KONFIRMATIONSKJOLEN

Denne kjole er nok den første, hvor en teenager pige stiller store krav. Den skal tilpasse hendes stil og temperament. Ofte ser hun lidt efter hvad de andre piger og beslutter sig ud fra det. Man kan sige at processen er forløberen til den brudekjole hun evt. skal have på senere i livet.

 

BRUDEKJOLEN

Omkring bruden er der flere sjove traditioner, der følger med påklædningen. Der er bl.a. denne talemåde: noget nyt/noget gammelt, noget lånt/noget blåt, som bruden pynter sig med.

For at nævne det i omvendt rækkefølge:

  • Blåt er ofte det blå strømpebånd, som hun bærer under kjolen.
  • Noget lånt kan evt. være et smykke.
  • Noget gammelt kan være skørtet under kjolen.
  • Noget nyt er selvfølgelig selve brudekjolen.

Til brudekjolen følger der brudeslør, sko og andet tilbehør.

 

Nu er det sådan at i vores lille land har forskellige brudeforretninger. Især hos Björnsdóttir Bridal er det muligt at finde lige netop den eventyrlige brudekjole som enhver brud kunne tænke sig. Anna Karen Björnsdóttir Duus forstår at imødekomme kundens ønsker. Den kommende brud bliver hjulpet igennem processen fra ingen kjole at have til at få den perfekte kjole til den store dag. Med sikker hånd og med høj profession syr hun kjolen til perfektion.

 

KIRKE

Nu er de kjoler, der er nævnt i artiklen, tænkt i forhold til kirkelige handlinger, hvor hvid som sagt illustrere renhed og uskyld.

Dåben bliver bekræftet i konfirmationen. Her kan teenager dog vælge anderledes. Nonfirmation bliver brugt blandt de unge og her fejrer man dem så uden kirkelig handling.

Ligeledes kan bryllup afholdes på forskellige måder. I kirken er det selvfølgelig præsten der står for vielsen. Præsten kan dog også vie brudepar ude i det fri fx i parrets have, ved vandet eller lignende.

Nogen kan fortrække en borgerlig vielse. Her foregår det primært på rådhuset, hvor borgmesteren står for vielsen. Udover rådhuset kan vielsen forgå i skov eller park. Uanset hvor brylluppet skal holdes, så findes brudekjolen til enhver lejlighed hos Anna Karen Björnsdóttir Duus’ butik.

Til kirke, til rådhus, til ude, til inde – og dette med det rette tilbehør.